Vanilj- och blåbärsbullar
Fantastiskt goda bullar med blåbär!
Det är Leilas recept men jag bytte ut kanelen mot vaniljsocker och det vart mums fillibabba ;)
Receptet kommer här:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel el. 2 msk vaniljsocker
2 1/2 dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
Mandelspån
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.
Blanda smör, råsocker och vaniljsocker/kanel till fyllningen.
Dela degen och kavla ut en bit i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred på hälften av smörblandningen.
Blanda blåbär med florsocker och majsstärkelse. Strö över hälften.
Rulla ihop degen och dela i 12 bitar.
Gör likadant med andra deghalvan.
Lägg skivorna i fina pappersformar, låt jäsa utan bakduk i ca 1 timma. Pensla med ägg. Strö på mandelspån och grädda långt ner i ugnen. 10-15 minuter.
S