Tips!

2013-04-30 @ 12:51:01 / Personligt / Kommentera (0) st
Tips på ett bra ställe att beställa roliga saker till bakandet kommer här:
 
 
www.fikamera.se
 
 
Gå in och titta, ni kommer garanterat hitta något ;)
 
S

Dulce de leche Cup cakes!

2013-04-30 @ 09:02:00 / Cup Cakes / Kommentera (0) st
Kan varmt rekomendera de här smaskiga bakverken.
Dom tar lite tid att göra men det är värt det!
 
 
Som vanligt när det ska bli ska bli kalas hos oss blir jag stressad och utseendet på dessa godingar blev inte direkt som jag tänkt... 
Men smaken på dom var inte fel, glasyren är galet god!
 
 
Dulce de leche
 
Börja med att koka en burk kondenserad sötad mjölk i tre timmar. Jag brukar alltid ta bort lappen på burken och sedan slå in den i aluminium-folie. Då slipper men det jobbiga ljudet när burken ligger där i kastrullen och kokar.
Det gäller att man ser till så vattnet täcker burken under hela koktiden. Med andra ord kan man behöva fylla på vatten ibland.
 
Cup cakes
 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker + 1/2 tsk vaniljpulver
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och vaniljpulver vitt och luftigt.
Smält smöret och häll på mjölken. Blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt tills smeten blir slät och klumpfri.
Sätt formar i en cup cakes-plåt och fyll upp till 2/3 av formarna med smet.
Grädda mitt  i ugnen i ca 15-20 min.
(* Receptet kommer från "Hello Cupcake". Jag har ändrat en aning.)
 
När kakorna svalnat gör ett hål i mitten och spritsa eller klicka ut lite dulce de leche.
 
 
 
 
 
 
 
Glasyr
 
150 gram rumsvarmt smör
8 1/4 dl florsocker
1/2 dl standardmjölk
100 gram dulce de leche
 
Vispa smör och florsocker på låg hastighet tills det inte längre finns några stora smörklumpar. Blandningen kommer fortfarade vara pudrig.
Tillsätt mjölken lite i taget. När all mjölk är inarbetad hög till medel-hög hastighet på vispen och vispa tills glasyren är lätt och luftig.
Tillsätt dule de leche och vispa ordentligt tills allt är väl blandat.
(*Receptet är från boken "Söta Dagar", the Hummingbird bakery)
 
Spritsa eller bred glasyren på kakorna. Jag toppade med en liten "snöboll" från Karamell-Kungens lösviktsgodis!
 

Ibland är det bra att vara bak-boks-nörd och läsa massor av bakböcker. Man kan få till riktigt goda kombinationer  om man tar recept från olika böcker ;)
 
Have fun baking!
 
 
S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rainbow-cake!

2013-04-28 @ 18:21:45 / / Kommentera (0) st
Igår firade vi vår nyblivna 30-åring här hemma :) 
 
 
 
Våra gäster fick mat och fika, och fick även agera testpanel då jag bara bakade saker jag aldrig provat förut :)
Det verkade som alltihop gick hem, som tur var.
I dag tänkte jag dela med mig av min rainbow-cake :)
 
 
 
Jag började med att baka 6 bottnar i olika färger, jag valde en lite mindre form att baka i  (ca 15 cm) för jag ville ha en lite högre tårta.
 
 
Sedan fyllde och spacklade jag den med vanilj-frosting med en liten skvätt citron i för den inte skulle bli så söt!
 
 
 
 
Först hade jag tänkt att jag skulle spritsa tårtan med frosting men ångrade mig i sista sekund. Tyckte att det skulle bli för mycket. Även om det nog skulle bli supersnyggt. Det ska ju vara gott också ;)
Därför färgade jag kokos i olika färger.
 
 
 
Sedan blandade jag försiktigt ihop de olka färgerna och täckte tårta med det. Utsidan ska ju spegla det som finns inne i tårtan!
 
Och så här blev det till slut
 
 
 
Här kommer recepten som jag använde!
 
Bottnar:
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker + 1 tsk vanilj-pulver
2 dl kokande vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla lätt 6 formar. 
( eller en form om du bakar av en i taget)
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, vaniljpulver och bakpulver i en egen skål och sikta ner det i äggsmeten.
Blanda försiktigt tills smeten är slät, tillsätt vattnet.
Häll smeten i 6 olika skålar och färga var och en med pastafärg i valfria färger.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 tills kakan är "torr".
 
Vaniljfrosting:
 
210 gram mjukt smör
14 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker + 1 tsk vaniljpulver
3 1/2 msk färskpressad citronsaft
350 gram Philadelphiaost
 
Vispa ihop ingredienserna tills den blir slät och krämig.
 
Montering
Välj ut en ordning du vill ha på bottnarna, bred ut frosting mellan lagren och se till att tårtan är jämn hela vägen!
Spackla med frosting så tårtan är jämn även runt om.
Färga kokos och täck med.
 

Jag petade i hela 30 ljus innan servering, det täckte hela tårtan ;)
 
 
 
Så här snyggt blir det när man skär en bit!
 
 
Lycka till!
 
Det här är en tårta jag garanterat kommerbaka igen, i någon form!
 
S
 
 

Klassiska havreflarn

2013-04-22 @ 20:50:13 / Hembakat / Kommentera (0) st
Idag har vi firat min mans födelsedag med hans älsklingsmat och till efterrätt fixade jag en riktigt enkel men mycket god dessert! Havreflarnskorgar med två olika sorters glass. Gör man korgarna lite lagom små blir det perfekt med en kula glass i :) Jag använde mig av det klassiska receptet från boken "Sju sorters kakor", när kakorna svalnat en aning lägger man dom bara över ett glas tex och låter dom kallna.
Jag hade två korgar per person, en med pecan-nöt/kola glass och en med vaniljglass och varma hallon :)
Mums fillibabba! S

Mini-donuts

2013-04-21 @ 20:34:18 / Hembakat / Kommentera (0) st
Ni som kollat in min Instagram vet att jag köpte mig en mini donut-maker idag! Tänkte lämna någon form av recension på den ;) Det är av märket Andersson som säljs på net-on-net. Hela 199 rikstaler fick jag betala ;) Och då kan man byta ut själva "plattorna" och även göra belgiska våfflor. Idag provade jag att göra donuts efter ett av recepten man fick med. Det var väl inte jättedåligt men det blir nog till att exprimentera fram ett eget ;) Tyckte det var lite knepigt att få alla snygga. Eftersom man ska fylla de små "formarna" med smet när järnet är varmt blir ju de första ganska välgräddade... Gäller att va snabb! Men väldigt enkelt att bara hälla i och grädda i knappt 5 minuter. Perfekt om det kommer oväntat besök :) Fortsättning följer, måste nog testa lite mer innan jag bestämmer hur många "S" den får ;) Har kommer lite bilder från försök 1! Trevlig kväll!
S

Chokladkaka med marängtäcke

2013-04-18 @ 09:39:23 / Recept / Kommentera (0) st

Igår snodde jag ihop den här mumsiga kakan till mina arbetskamrater. Ibland behöver man ju lite uppmuntran såhär mitt i veckan :)

Nästa gång jag gör den här ska jag nog använda mig av en lite mindre form så kakan blir lite högre och liiite kladdigare i mitten ;)

Annars är den superlätt att göra och riktigt god!
Här kommer receptet.

50g smör
1 1/2 dl strösocker
3 äggulor
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk mjölk

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulorna. Rör ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölken och rör smeten slät.
Bred ut smeten i formen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, rör ner sockret lite i taget och vispa sedan marängen fast. Bred den över chokladsmeten och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

Jag serverade kakan med lättvispad grädde smaksatt med lite vanilj och till det hallon ;)

Happy baking!

S


Monkey Bread

2013-04-16 @ 20:35:08 / Hembakat / Kommentera (0) st

Nästan allt mitt bloggande gör jag från min iphone, som inte velat släppa in mig i blogg-appen! Så först nu kommer inlägget om mitt goda monkey bread jag bakade förra veckan.
Receptet är från Christina Gyllner som vann Hela Sverige Bakar förra året, och som nu bakar i "Mitt Kök" på tv4.
Du hittar det på recept.nu

Väl värt att prova, så himla enkelt och supergott!

Just nu är jag otroligt sugen på att baka så nästa lediga dag ska jag nog spendera en del av i köket ;)

Ha en toppen-kväll!

S


Instagram!

2013-04-07 @ 12:35:21 / Personligt / Kommentera (0) st

Nu finns jag på Instagram med en "öppen profil" så alla kan se mina bilder!
Där heter jag SarasFika! Följ mig gärna där ;)

S



Morots cup cakes och bäbismys

2013-04-06 @ 14:40:39 / Cup Cakes / Kommentera (0) st

Idag ska vi få hälsa på hos barnens nya lilla kusin :)
Jag står för fikabrödet som består av morots cup cakes, my way!

Vad fikar ni på i helgen?


S