Baklust!

2011-09-28 @ 12:39:26 / Hembakat / Kommentera (0) st

Idag är jag hemma o Vabbar med min älskade Gustaf som har feber.
Jag har jordens lust att baka, har massa recept som ligger här o bara väntar på att bli testade/bakade!

Bla.:

Philadelphia-bullar
Kanelbullar
Drömmar
Toska kaka
och
Siviakaka

Problemet är bara att jag inte har allt hemma, bla annat är det helt slut på bakpulver!
Dåligt av mig va? Det är ju en ganska viktig del i att baka mjuka kakor... Och sockret börjar också ta slut.
Blir en tur till affären senare när barnens pappa får ta över sjukstugan en stund.
Men nu vet jag iaf vad jag ska sysselsätta familjen med i morgon när vi är hemma!


 


Linneas doptårtor

2011-09-21 @ 10:23:02 / Tårtor / Kommentera (0) st

De här tårtorna innhåller ljusa bottnar, vaniljhallon och blåbärsmousse!




De är täckta i marsipan.






Alla dekorationer är av marsipan och spritsade med vit kristyr.















Grattis Linnea på dop-dagen!

Mitt betyg: ####



Dop-tårta till Wilhelm

2011-09-17 @ 12:01:33 / Tårtor / Kommentera (0) st


De här tårtorna innehåller chokladbottnar, chokladkräm och hallonmousse!






De är täckta i marsipan.





Och alla dekorationer är gjorda i marsipan och spritsade med vit kristyr.









Grattis Wilhelm på dop-dagen!


Mitt betyg: #####



Hur man täcker en tårta med marsipan

2011-09-17 @ 11:55:16 / Steg-för-steg / Kommentera (0) st



Till en normalstor tårta, bakad i en 22-cm form går det åt omkring 500 g marsipan.
Det blir en del över som man kan ha till dekoration.





Man behöver ha en kavel, marsipan (såklart) och Maizena eller florsocker.
Det använderman för att inte marsipanen inte ska fastna på bordet eller kaveln.




Marsipanlocket bör vara lite större än själva tårtan, man behöver det lilla extra för att få släta kanter.




Jag penslar insidan av locket med olja, det ser ut som smör på bilden och det skulle också gå bra.
Om man har spacklat tårtan med grädde bör man pensla med någon form av fett för att förhindra att marsipanen smälter.




När man lagt på locket på tårtan slätar man ut marsipanen med händerna, alternativt en smoother.





sedan är det bara att skära bort den överflödiga marsipanen.



Så där ja, bara att dekorera! Bara fantasin sätter stopp!

Lycka till!






Att lägga ihop en tårta

2011-09-17 @ 11:40:06 / Steg-för-steg / Kommentera (0) st



Börja med att dela tårtbotten i tre delar










Jag använder en vanilg brödkniv








Den här tårtan ska innehålla chokladkräm och hallonmousse







Jag tycker bäst om att spritsa på mina fyllningar, det blir mindre kladd.








Mmmm, gott!









När chokladen är spritsad lägger man på mittendelen av tårtbotten och sedan
är det dax för hallonmoussen.






På med översta delen...







Sen ska tårtan spacklas.








I det här fallet använder jag grädde, men det går lika bra med smörkräm tex.


 




Klart!
Nu ska den bara kläs med marsipan, hur man gör det visar jag i ett senare inlägg!















Glad

2011-09-16 @ 22:40:48 / Personligt / Kommentera (0) st

Jag blir väldigt glad när de jag bakat åt blir nöjda!
I somras gjorde jag bröllopstårtor till ett fint par.
Och för ett tag sedan kom det här fina kortet i brevlådan!



Blev verkligen jätteglad, så roligt att de tänkte lite på mig när tack-kort skickades ut även fast jag inte var gäst.






Bak-fredag!

2011-09-16 @ 12:46:47 / Tårtor / Kommentera (1) st

Idag har jag gjort mousser och krämer så det står härliga till i mitt kök!
Två av morgondagens doptårtor ska fyllas med hallonmousse och chokladkräm, de andra två med rårörda vaniljhallon och blåbärsmousse. Så idag har det blivit en hel del vispande och mixande. Det är verkligen kul, men lite nervigt också. Tänk om de inte stelnar som de ska?! =O
Bara att hålla tummarna!
Ett litet blogginlägg med bilder på hur man lägger ihop en tårta kommer nog upp under kvällen =)


Under tiden får ni kika på de här bilderna!








Smeten till chokladbottnarna smakade mums!


Hoppas de färdiga kakorna blir lika goda







En liten tjuvkik på vad som hänt i mitt kök ikväll!

2011-09-13 @ 21:25:36 / Tårtor / Kommentera (1) st

En blåsig och regning kväll i Motala!
Men det gör inte mig så mycket idag, har suttit några timmar vid köksbordet och tillverkat lite dekorationer till helgens 4 doptårtor!
 Tänkte låta er kika lite på hur det har sett ut.
Men de färdiga resultaten visar jag inte idag, det får ni vänta på!
=)




Ett gäng av blommorna till de olika tårtorna, nu ska dom torka till lite så de håller formen på tårtorna sen!
Sedan ska de dekoreraras lite, varenda en.



Bäbis-tillverkning, inte så väldans gulliga än men...




Så småningom börjar man se vad det ska bli!



Nu så får det räcka med bilder för idag, lite måste jag ju lämna åt fantasin tills i helgen!






Småkakor är gott!

2011-09-11 @ 20:08:16 / Hembakat / Kommentera (0) st

I går fick jag hastigt och lustigt reda på att det var fikagäster på ingång, och då kan man väl inte bara bjuda på bullar?
Nej då, såklart inte!



Jag satte fart och började baka Brysselkex och snart kom Gustaf och vill hjälpa mamma!
Kakorna får så rolig form när barnen hjälper till, haha!



Mammas sötaste ugns-vakt, ser till så kakorna inte blir brända!

              


Så fina blev våra kakor!





Hastbullar!

2011-09-11 @ 19:38:41 / Recept / Kommentera (0) st

Mumsigt o riktigt smidiga var dessa kardemummadoftande små godingarna!



RECEPT:

5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
3/4 tsk malen kardemmumma
100 g margarin el. smör
1 ägg
2 dl mjölk

Blanda vetemjöl, bakpulver, socker ock kardemumma. Finfördela fettet i mjölblandningen.
Tillsätt ägget och mjölken. Arbeta snabbt i ihop degen.
Klicka ut i pappersformar. Pensla med uppvispat ägg,
och strö över pärlsocker.
Grädda i mitt ugnen i ca 10 minuter på 225 grader (200 om du har varmluft)

NJUT =)



Med på den här bilden har jag även ett litet pyssel =)
Köpte två koppar med fat på loppis som jag gjorde om till ljus.
Jättesöta att tända när man har fikagäster eller kanske en bre gå-bort-present!




Top 5!

2011-09-03 @ 21:55:36 / Tårtor / Kommentera (1) st

Tänkte jag skulle göra en top-5 lista på tårtor jag gjort o lagt ut bilder på här i bloggen!

NR 5



Väldigt mycket jobb, och den blev inte riktigt som jag tänkt mig. Men kanske blir bättre nästa gång jag gör ett försök!
Tur världens finast födelsedagspojke var glad!

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

NR 4




Enkel att göra och vart ändå bra, nöjd! Gillar speciellt stjärnorna!

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

NR 3



En av min första tårtor, typ.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

NR 2



Kulig kepstårta!

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

NR 1



Prinsessorna!
Den här listan är baserad på hur rolig tårtan har varit att göra och helhetsintrycket under tillverkningen!
I framtiden kommer jag ha en liten tävling på bloggen där ni som läser får rösta på finaste tårtan och sedan kommer jag lotta ut en vinnare som kommer få ett fint pris =)


Kladdkakor i svampskogen!

2011-09-01 @ 19:19:27 / Personligt / Kommentera (0) st

Det är höst och då ska det såklart plockas svamp.
Men att ge sig ut i skogen med barn kräver lite fika ;)
Den här dagen slängde jag ihop lite kladd-muffins till fikakorgen.





@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@





Duktiga Emmie hjälpte min lille på stigarna!




Bra med kombi, fika fick barn med trötta ben göra i Annas bil ;)




MUMS!!

Det är bra gott med kladdkaka som det är, men personligen vill jag ha en kula vaniljglass o gärna lite hallon eller jordgubbar till ... !

Mycket svamp blev det väl inte, men vi hade en mycket trevlig em!
Stort tack till Anna och Emmie!


Bäbis-tårta!

2011-09-01 @ 13:48:49 / Tårtor / Kommentera (0) st


En jobbarkompis har nyligen blivit farmor och vad är bättre att bjuda på när man ska fira än tårta?!
=)




Den här tårtan innhåller ljusa bottnar, rårörda vaniljhallon och vanlij/blåbär-grädde.
Alla dekorationer är marsipan, täckt med grädde och färgade kokosflingor!



Betyg från mig: ¤¤¤¤

(Bytyget baseras på hur rolig tårtan var att göra, max är ¤¤¤¤¤)